NSF

Różnego rodzaju preparaty przeznaczone do czyszczenia, zabezpieczania czy smarowania urządzeń i maszyn wykorzystywanych w branży spożywczej podlegają odpowiednim standardom i normom, które jednoznacznie określają ich przydatność do zastosowania. W asortymencie firmy MDD POLSKA znaleźć można wiele produktów z chemii dla przemysłu spożywczego opatrzonych specjalnym oznaczeniem NSF. W tym artykule wyjaśnimy, co oznacza ten skrót i jakich preparatów on dotyczy.

Czym jest atest NSF International?

NSF International to podstawowy atest dla środków smarnych i technicznych wymagany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Przyznawany jest przez amerykańską organizację testującą, kontrolującą i certyfikującą produkty dopuszczone do kontaktu z żywnością. Organizacja non-profit została założona w 1944 r., a swoją siedzibę ma Ann Arbor w stanie Michigan USA. Wszystkie produkty posiadające aprobatę NSF przeszły bardzo rygorystyczną procedurę kontrolną, która jest dodatkowo okresowo powtarzana i weryfikowana.

Organizacja NSF International została powołana przez Szkołę Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Michigan jako Narodowa Fundacja Sanitarna (NSF). Celem było ujednolicenie wymogów dotyczących produktów dopuszczonych do pracy w przemyśle spożywczym. W ramach swoich działań NSF opracowało ponad 80 publicznych standardów bezpieczeństwa i higieny pracy. Normy wyznaczone przez tę organizację znalazły zastosowanie w ponad 150 krajach na całym świecie.

Produkty z atestem NSF

Produkty z atestem NSF dedykowane branży spożywczej i farmaceutycznej, czyli np. smary, oleje, środki czyszczące i odtłuszczacze, to środki zawierające bezpieczne dla zdrowia i środowiska składniki (np. naturalne), w których nie ma żadnych metali ciężkich czy substancji uznanych za rakotwórcze. Podstawowym certyfikatem w przypadku substancji smarnych jest NSF H1. Oczywiście oznaczenie to nie oznacza wcale, że dany środek można traktować jak produkt spożywczy, który nadaje się do spożycia (maksymalne dopuszczalne stężenie środka smarnego wynosi tylko 10 mg na kilogram żywności). Daje jednak pewność, że taki produkt może być używany w środowisku spożywczym, gdzie istnieje niewielka możliwość przypadkowego kontaktu z żywnością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *